Presentatie onderwerpen


Bij 123presenteren hechten wij veel waarde aan kleinschalig onderwijs met interactieve elementen waar leerlingen genoeg mogelijkheden krijgen om vragen te stellen. Wij geven onze leerlingen dan ook persoonlijke feedback zodat zij duidelijk weten waarop zij moeten reflecteren. Tijdens onze lessen behandelen wij de belangrijkste elementen van het presenteren. Uit eigen ervaring en onderzoek zijn dat de volgende onderwerpen:

Plankenkoorts

Trillende handen, een brok in je keel en bibberende benen die er elk moment mee kunnen ophouden. Je bent niet alleen, want maar liefst 3 op de 4 jongeren hebben last van plankenkoorts. Dat maakt het een van de belangrijkste onderdelen van onze cursus. Wij besteden er daarom ook veel aandacht aan tijdens onze eerste les. Doormiddel van een kijkje op wat plankenkoorts met je lichaam doet, verschillende houding- en ademhaling oefeningen én een improvisatie spel, bieden wij de tools aan om leerlingen te helpen omgaan met hun spreek angst. 

Improviseren

Je ziet het wellis waar gebeuren bij toneel voorstellingen wanneer iemand zijn tekst vergeet: improviseren. Een term die onder acteurs veel gebruikt wordt en vaak alleen gerelateerd wordt aan film of theater. Echter is het een vaardigheid die goed van pas komt in het dagelijks leven. Je kunt nu eenmaal niet op alles rekenen. Soms gaan er dingen anders dan verwacht en moet jij jezelf als individu kunnen aanpassen aan de situatie. Zoals tijdens presentaties en besprekingen wanneer er iets mis gaat of je een onverwachte vraag krijgt. Dat maakt improviseren het probleemoplossend denken van het spreken in het openbaar. 

Spraak

Denk hierbij aan het aanpassen van jouw toonhoogte bij bepaalde belangrijke woorden. Door dit te doen moedig je het publiek aan om zich te herinneren wat er écht toe deed aan je presentatie. Daarnaast is het ook belangrijk om een feit niet zomaar kaal te vertellen. Je publiek zal meer van jouw presentatie onthouden wanneer feiten en weetjes in een verhaal worden verpakt. 

Lichaamstaal

Het kan zo weinig als 5 seconden duren voor een publiek bepaalt of een presentator charismatisch is of niet. Dit heeft grotendeels te maken met één ding: lichaamstaal, of ook wel 'non-verbale communicatie' genoemd. We spreken dan van houding, handgebaren en oogcontact. Volgens onderzoek zou 55% van een goede presentatie uit lichaamstaal moeten bestaan. 

Visuele ondersteuning

Toepasselijke visuele ondersteuning kan je niet alleen helpen om een goede eerste indruk te maken op je publiek, maar kan je ook meer zelfvertrouwen geven tijdens het presenteren. Het is dan ook een feit dat 91% zich zelfverzekerder voelt tijdens het presenteren wanneer ze naast een goed ontworpen slideshow staan. Daarom bieden wij in ons Staande Ovatie pakket de mogelijkheid om te leren hoe je een slideshow in elkaar zet die er voor moet zorgen dat je publiek niet in slaap valt. 

Eindpresentatie

De eindpresentatie is het moment waar wij gezamenlijk naar toe werken tijdens onze zes weekse cursus. Leerlingen krijgen dan de mogelijkheid om te laten zien wat ze geleerd hebben. Zij geven een korte presentatie waar door onze coaches kritisch gekeken wordt naar: creativiteit, spraak, lichaamstaal en visuele ondersteuning. Leerlingen ontvangen naderhand persoonlijk gerelateerde feedback die gebruikt dient te worden ter voorbereiding voor de vele presentaties die nog op hun pad zullen komen.

Voor bedrijven, particulieren en ander instanties die graag willen leren presenteren hebben wij een Maatwerk pagina.